ONT I FÖTTERNA? HÄR FINNS HJÄLPEN!

Äntligen! Jag såg löpsedeln för några dagar sedan och idag ploppade nyheten upp som en glad överraskning för mig när jag var ute på nätet. Kan det bli bättre? Jag är givetsvis glad för det för jag minns när jag såg löpsedeln som hastigast att jag skulle vilja veta HUR! Nu vet jag! Jag kopierar in artikeln här så får du själv plocka ut godbitarna som du kan ha hjälp med för att bli kvitt din smärta i foten/fötterna. De flesta har något problem med fossingarna och med åren blir det bara värre - fråga mig. Ibland har man lust att kapa av dem för att bli kvitt sin smärta. I regel är orsaken att man har gått i fel skor, övervikt. Tänk på att de stackars fötterna kånkar omkring på hela din kroppsvikt dagarna i ända, dag ut och dag in, år ut och år in - de behöver all bonus de kan få - ta och ge dem det i helgen - unna dig att pyssla om dina trotjänare så har du allt att vinna på att må bättre.

Slipp smärtan i foten med 7 enkla steg

Hälsporre, hälseneinflammation och klämda nerver.
Efter
semestern lider miljontals svenskar av smärtande fotbesvär - helt i onödan.
Med
enkla medel kan alla bli kvitt besvären. 
-
Många väntar tills det är alldeles för sent, säger podiater Michael Weber, som är specialist inom fotvård.

Shoppingrundor, joggingturer och långa promenader på stränder. Under sommaren utsätts fötterna för stor belastning varje dag.
Trots det är många dåliga på att ta hand om sina fötter.
– Många går alldeles för länge med värk utan att göra något åt det. Väntar man för länge kan det få allvarliga konsekvenser, säger Michael Weber, som är Sveriges första podiater, en specialist som behandlar och diagnosticerar symtom i fot och ben.


Först i Sverige. Michael Weber är Sveriges första podiater en specialist på fot och ben.
foto: Roger Vikström


Vanligaste plågorna

Men med enkla medel kan man bli kvitt smärtan.
En av de vanligaste plågorna under sommaren är hälsporre. Genom att kyla foten med is, stretcha och byta skor kan man få bukt på problemen.
– En viktig åtgärd är att välja skor med omsorg. Bra skor kan hjälpa till att stabilisera foten om du har fel biomekanik, säger Michael Weber.
En annan vanlig fotplåga är hälseneinflammation. Det är en form av överbelastning som vanligtvis uppstår efter att man promenerat eller idrottat mycket.


  Lyssna på kroppen

– Det är viktigt att vila och lyssna på kroppen. Fundera på varför du har ont. Får man ont av att spela tennis bör man ta ett uppehåll, säger Michael Weber.
Han framhåller samtidigt att det är viktigt att söka hjälp om smärtan inte upphör.
– Väntar man två år innan man söker hjälp kan det ta lång tid att bli bra igen. Det är viktigt att man tar sina problem på allvar, säger han.

Adam Öhman, Expressen


PROBLEM OCH BEHANDLING

Smärtan beror på överbelastning.
Hjälp: Det är viktigt att kyla med is, samt att vila. Vid behov kan antiinflammatoriska läkemedel ha god effekt. Om smärtan inte upphör efter 7–10 dagar ska man söka hjälp.

2. Slemsäcksinflammation
i hälen uppstår efter belastning från hälsenan eller på grund av tryck från skor, till exempel högklackade skor.
Hjälp: Se till att skaffa rymliga skor och kyl hälen med is. Ibland kan det vara aktuellt med silikoninlägg som avlastar foten från trycket. Även stretching är bra.

3. Hälsporre/plantarfasciit. Smärtan, som känns mitt under hälen, beror på belastning när man går mycket eller på ett felaktigt sätt.
Hjälp: Behandlas med bättre skor, kyla, stretching, inlägg, speciell slagstejpning, massage, antiinflammatoriska läkemedel och kortisoninjektioner. Ibland används kirurgi.

4. Hallux valgus har flera orsaker, däribland vilka skor man använder samt gener.
Hjälp: Bra och rymliga skor är viktigt. Man kan avlasta med en tåspridare dagtid och eventuellt en tåskena nattetid. I besvärliga fall kan man operera och det finns i dag två olika operationsmetoder som används i Sverige.

5. Hammartå, klotå och blånaglar.
En av de vanligaste orsakerna till dessa smärtor är att man använder skor som skadar fötterna.
Hjälp: Man måste ge plats, cirka en centimeter, åt tårna i skorna. Foten sväller vid träning. Allmän fotvård med nagelsax och fil.

6. Lateral ligamentskada uppstår när man trampar snett.
Hjälp: Kyl med is och vila mycket. Linda foten och håll den under tryck i cirka 48 timmar. Om det inte hjälper kan man köpa ett ankelskydd som stabiliserar. Vid behov kontakta podiater, sjukgymnast eller naprapat som kan utforma ett särskild träningsprogram.

7. Plantarfasciit
under hålfoten beror på belastning när man går mycket eller på ett felaktigt sätt.
Hjälp: Behandlas med bättre skor, kyla, stretching, inlägg, speciell slagstejpning, massage, antiinflammatoriska läkemedel och kortisoninjektioner. Ibland används kirurgi.


Foto: Bitte

4
Anonym

Eller så väljer du formgjutna fotbäddar från den europeiska skolan. Riktigt bra Ortopedtekniker i city och aspudden - Kan varmt rekommendera dem. www.Stegkliniken.se



MVH Anders

Sjukgymnast

Bitte

Tack för tipset Anders! Men det blir långt för mig att resa för ett par formgjutna fotbäddar :)

Jag bor i Malmö nämligen och jag har fått gjort sådana på Ortopedi-kliniken på sjukhuset förra vintern. De var fruktansvärda att använda så fötterna smärtade ännu mer. De kostade skjortan med!! Så jag köpte ett par andra jättebilliga mjuka i gelé som är stötdämpande. Min ortopedtekniker var väldigt imponerad av dem! Jag köpte dem på Lidl för 29:90/paret. Kan det bli billigare? De andra gav jag 600 kr för. Dyrast är inte alltid bäst! Jag använder alltid mina geléinlägg - de är perfekta!!! :)

Hakim

Jag har använt nästan alla möjliga inlägg och varit på olika sjukgymnastiker och var flera gånger på ortopedmottagningar (fotspecialister) också provat att kyla fötterna i is men ingen sesultat jag har förfarande mycket ont under fötterna i många år. Tack

Bitte

Du kanske skulle testa att få dina fötter tejpade? Jag kan varmt rekommendera massageterapeuten och Svenska Landslaget i Amerikansk fotbolls massör (för damer) Clemens Persson, ABC Hälsan i Malmö. Han har hjälpt många. Ring och boka tid hos honom på kliniken i Malmö: 040 - 15 25 17. Hälsa från Bitte!