BÄRFISAR E´ VI ALLIHOPA

Imorse när jag vaknade (ouups...morse och morse) och gick ut på balkongen för att titta till min vackra blomma så fick Busan syn på något mörkt som satt nere på balkongräcket och gick dit för att spana in vad det var. Hon stod och luktade ett tag och det var då jag såg att det var en stor skalbagge. Schas katta sa jag och föste in henne och hämtade kameran istället. Här ska plåtas närbilder. Det tråkiga var att den hade börjat krypa och den var snabb också minsann. Att försöka fånga något rörligt på bild och försöka ta en bra närbild är inte det lättaste och det blev två bilder innan jag insåg att jag var tvungen att hiva den där skinnbaggen överbord...hehe. Jag dödar ingen iallafall, bara förpassar den till en annan plats, inte till någon annan dimension utan den får miljöombyte och det ganska direkt. Här kommer bildbevisen...håll i er.


Detta är en Pentatoma Rufipes, d.v.s en rödbent bärfis eller på engelska "stinkfly". Tillhör släktet skinnbaggar. Den har en snabel som den suger upp växter och även mindre insekter i. Isch! Körbär tillhör den absolut godaste födan för den. Tänk att bärfisar kan vara finsmakare. På min balkong ska den INTE bo iallafall.
Spana in de gul/svarta kanterna på nederpartiet av bärfisen, en varningsmarkering som heter duga.


Här hivar den dig över balkongräcket...spana in de gigantiska ögonen.

SMÅKRYP UTE OCH INNE - PI ATTANPälsängrar

Pälsängrar är skalbaggar vars larver lever av produkter med animaliskt ursprung. Några olika arter som förekommer i Sverige är Vanlig pälsänger, Vågbandad pälsänger, Brun pälsänger, och Svart pälsänger. De är naturens renhållningshjon. 

Skalbaggar och samtliga arter är duktiga flygare. Den vanliga pälsängern lever utomhus i hela Sverige. De övriga arterna är införda till landet och förekommer endast inomhus. I naturen är deras främsta uppgift att vara renhållningshjon. De är specialiserade på att bryta ned hårprodukter som päls, dun och fjäder i naturen.

Skalbaggarna är alla ovalt avlånga till formen, brunfärgade i olika nyanser och mönster samt mellan 3-6 mm långa.

2

SOMMARVÄRMEN ÄR BORTA - REGNET ÄR HÄR


Dagens väder och nästa veckas väder. Ser knappast lovande ut! Nu tappar jag gnistan totalt!

Vart tog det fina vädret vägen? Ja, Clemens, så går det när man kastar ur sig förbannelser om att jag skulle få dåligt väder på hela min semester...hahaha! Kan inte mer än skratta åt det...jag är ju ändå hemma på min semester. Det blir väl att fixa här hemma istället. Men lite sol kan jag väl ändå få på nosen i veckan? Nä,hä...inte det! Det är inte många timmar som jag har fått sitta i min solstol den här sommaren, fast det varit så himla fint väder tidigare.

Innan jobbade jag ju och då hann man inte sitta och sola när man kom hem, då var det ju allt annat vardagligt som skulle fixas och på helgerna var det i regel lite sämre solchanser tidigare. Sen gick jag ju och brände mig totalt och ganska illa med dessutom, så jag fick hålla mig borta från solens skadliga strålar av den anledningen tills mitt skinn hade återhämtat sig. Nu börjar jag tappa sommarfärgen :( 

Det sista min chef sa till mig innan jag gick på semester vad: - Jag hoppas det regnar varje dag på din semester! Hahaha, han är så rolig lilla Clemman! Och när jag berättade att jag skulle ha två veckor semester efter att han hade kommit tillbaka från sina tre semesterveckor sa han: - Din jävla skitstövel, ska du lämna mig ensam i två veckor så jag ska få jobba häcken av mig?? Hi hi hi! Ja, jag känner mig verkligen uppskattad på jobbet. Saknar det faktiskt nu. Det är skönt med lite fasta rutiner om dagarna, nu har jag ingen som helst kontroll på tiden what so ever, är uppe hur länge som helst och ändå sover jag inte så länge som jag borde och då blir dagarna sega iallafall. Snart är jag tillbaks på jobbet igen och får träffa mina kära kollegor igen. Ska bara försöka koppla av en vecka till innan vardagen tränger sig på igen. Om några veckor startar skolan igen och med den kommer mer ansvar och annat att tänka på.

Tycker mig ha ont precis ÖVERALLT när jag vaknar, kroppen ömmar och benen kan knappt bära mig. Örkk, jag håller på att bli gammal!!! Det finns bara två sätt att hålla sig ung på och det är att träna (motion i alla dess former) och att älska (kärlek och sex). Att hålla sig mjuk och rörlig i kroppen förlänger livskvalitén och kärlek och sex ovanpå det så blir livet ett paradis. Något fattas i litt liv just nu och det är väl just de två sakerna.
En av dem kan jag råda bot på direkt och det är att träna...ska minsann börja med någon form idag. Lite yoga, lite stretching och sedan lite arobics? Ja, vaför inte? Jag borde gå en lång runda med. Ja, varför inte?

Snart ses vi igen Clemens, Viveca, Anders och Rakel. Ni är saknade allihopa :)