SYDSVENSKANS RECENSION AV "MÅSEN"Jag blev besviken av vad Sydsvenskans kulturskribent Oline Sig har skrivit om pjäsen "Måsen" av Tjechov idag. Dessutom två dagar för sent! Här kommer recensionerna på pjäsen:    

"Anton Tjechovs "Måsen" var min favoritpjäs när jag var tonåring. Jag både läste och såg den, till och med på franska en gång under en tågluff utan att fatta ett ord. Nu har jag svårt att minnas vad det var som grep mig. Var det kärleken eller konsten? Identifierade jag mig med den buttra Masja eller den överspända Nina, eller med det missförstådda geniet Konstantin? Eller handlade det om något annat, stämningen av vemod och tragik? Det är irriterande att inte minnas, som en repa i spegeln.

Anna Petterssons uppsättning på Malmö stadsteater hjälper inte till. Hennes Måsen är gräll som en smällkaramell, yvig och högröstad. Bort allt gammalt vemod, släng dig i väggen Stanislavskij! Pettersson säger i en intervju att hon velat lyfta fram Tjechovs tragikomik och karaktärernas drivna temperament. Att Tjechovs dramer kommit att förknippas med stilla melankoli och talande tystnader är ingen inteckning för att han själv ville ha det så.

Den här föreställningen fyller mig med blandade känslor. Jag har inte tråkigt. Ibland är det riktigt kul. Men jag blir ofta förvirrad, mer sällan berörd. En stor del av första akten spelas framför den fördragna ridån. Spelstilen är teatral och drastisk. Folk kastar sig i varandras armar och ropar ut sin kärlek. Hannes Meidals Konstantin är ett nervknippe som vevar med armarna och får plötsliga utbrott av bekräftelsetörst. Till en början fungerar det; Konstantin är narcissisten som ropar efter att bli sedd, hans desperation är igenkännbar, liksom Ninas andfådda naivitet. Den odrägligt självupptagna Arkadina är härlig med sina överdrivna divalater. Fredrik Gunnarssons Trigorin är fruktansvärt rolig som uppblåst och dryg författartyp. Och den gamla husfrun Ilja och läkaren Dorn jamar på varandra som kåta katter under sitt hemliga vänsterprassel.

Så öppnas ridån för en smått surrealistisk scenbild med lysande gröna alger, färgglada solstolar och gräsplättar på scengolvet. I sista akten har algerna letat sig in i den blodröda salongen med kristallkrona och spelbord. Scenografen Nina Fransson har låtit sig inspireras av Tim Burton och det är utan tvekan läckert. Nackdelen är att alla synintryck stjäl min koncentration från spelet. Liksom den försåtliga lilla frågan varför. Vad vill man säga med det här? Varför springer det runt en massa artonhundratalsmänniskor i ett psykedeliskt akvarium?

Och efterhand är det som om den förhöjda spelstilen går i stå och låser fast rollkaraktärerna i alltför fasta mönster. När Konstatin ryar för elfte gången känns det som rutin, och när han drabbas av taltics börjar jag undra vad han har för slags diagnos. I sista scenen, när spelet äntligen stillnar och fördjupas mellan Konstantin och Nina, förstår jag vad det är jag har längtat efter: en själ och ett hjärta under all grannlåt. Det som fick mig att gråta som nittonåring. Men det är lite för sent".

1

DET HÄNDE I MALMÖ 9 AUGUSTI 2008

Man påkörd i Malmö

- Klockan var 03.40 på morgonen då SOS fick in samtal om trafikolyckan. Mannen fördes till intensivvårdsavdelningen på Universitetssjukhuset i Lund. Hans tillstånd var dock inte allvarligt. Polisen fick precis innan samtalet om olyckan in ett samtal om en man som gick på E22. Strax efteråt kom samtalet om den påkörde mannen. Bilen fick bärgas från platsen och de som färdades i bilen chockades och skjutsades hem av polisen. Bilföraren är inte misstänkt för något brott.


Mc-förare till sjukhus efter olycka i Malmö

- En motorcyklist har körts till sjukhus sedan han vält i rondellen vid trafikplats LindeborgInre Ringvägen i Malmö. Olyckan skedde när Mc-föraren skulle väja för en personbil.
Enligt SOS har motorcykeln kört omkull i samband med att han väjde för en personbil. Räddningstjänst, ambulans och polis är på plats. Enligt de första uppgifterna är motorcyklisten vaken, men ligger kvar på marken. Personen har körts till Universitetssjukhuset Mas i Malmö.


Kvinnor slog ner varandra på Centralstationen i Malmö

- Strax innan klockan 13.00 började två kvinnor att slåss på Centralstationen i Malmö. Den ena kvinnan är gravid och fick sårskador i huvudet. Den andra kvinnan fick en skada i ögat. Båda två fördes till Universitetssjukhuset Mas. Enligt de första uppgifterna fanns det också barn på platsen.
Polisen har åkt till sjukhuset för att prata med de båda kvinnorna, och för att reda ut varför de började slåss.

Död man påträffad i Malmö

- En man i trettioårsåldern påträffades på lördagseftermiddagen död på parkeringen mellan Björkgatan och Nobelvägen i Malmö. Polisen rubricerar inledningsvis dödsfallet som mord, men dödsorsaken är oklar.


Kvinna i Malmö svårt knivskuren

- En kvinna i 50-årsåldern höggs ner av en beväpnad våldsman inne på sin egen villatomt på lördagen. Mannen lämnade henne blödande på villans uteplats och flydde.

Allt tyder på att kvinnan överraskades av anfallaren något tiotal meter inne på tomten som ligger på Rostorpsområdet i Kirseberg.. Attacken kom bakifrån och hon fick ett djupt sår i bröstet. Det framgick inte omedelbart av såret om hon höggs med kniv eller med något annat skarpslipat redskap.

Attacken verkar oprovocerad. Polisen tror inte att kvinnan överraskade någon inbrottstjuv. Den enda förklaring kvinnans anhöriga hitta är en konflikt tidigare i veckan med en man som rört sig i området en längre tid. Polisen har ett löst signalement på den mannen och betecknar honom som missbrukare - hemlös, men helt och rent klädd.

Larmet till polisen kom in strax efter klockan 16, men den huggna kvinnan kan då ha legat blödande en stund på marken innan hennes anhöriga hittade henne. Då låg hon på en uteplats, inramad av trästaket och ett paviljongtak av tyg. För att ta sig in på tomten den vägen måste man passera eller hoppa över en grind. Eller smyga runt hela huset, som är väl försett med fönster.

Däremot är tomten, likt de flesta på området, väl uppvuxen. Insynen från grannarna är därmed liten och några vittnen till mannens flykt fanns inte.

Kvinnan fördes till Universitetssjukhuset MAS för vård. Vid 17-tiden betecknades hennes tillstånd som "allvarligt, men inte livshotande". Knivmannen försvann spårlöst. Den enklaste flyktvägen från platsen för brottet löper ut på Kanikegatan och vidare längs Smedjekullsgatan och ut på Lundavägen. Alternativet är att ta sig vidare genom Rostorpsområdet och in i Beijers park. Polisens tekniker undersökte brottsplatsen under eftermiddagen och en patrull väntade på att kunna förhöra kvinnan.

LOGGBOK 9 AUGUSTI 2008


Vaknade i hyfsad tid. Smärtor i ryggen.
Låg kvar ett tag och försökte bota smärtorna.
Studsade upp.Satte på tea.Tittade ut. Sol.
Varmt fönster...mmmums! Skum typ utanför.
Pussade katterna och sa godmorgon!

(Var riktigt trött igår, däckade med en gång.)

Frukost framför tv:n. Bläddrade i ett gammal fotoalbum.
Ansikten och minnen svepte förbi. Inser mer och mer att
tiden bara rusar iväg. Jag fick sms från U.S.A.
"Någon" hade drömt om mig. Märkligt nog var avsändaren
en av ansiktena i mitt fotoalbum. Sammanträffande eller?

Ringde till E. Hon orkade inte till stranden,
det blåser för mycket sa hon.
Jag vill ju bara stoppa ner mina
fossingar i den varma sanden och sitta där och njuta lite.
I morgon kommer regnet igen :(

Snart är sommaren slut och vad har jag då gjort?
NADA! Att göra saker ensam är ingen höjdare,
man vill ju gärna dela sina upplevelser med någon.

Barnen kommer på måndag och de är hos mig hela veckan.
Veckan efter börjar de i skolan igen. I två olika skolor t.o.m.
Det kommer att kännas konstigt. Allvaret börjar!

Nu går det undan,hösten kommer med rasande fart.
Regn och rusk och...MÖRKRET. Usch,vad jag avskyr
det där mörkret. Allt blir så trist, kallt och fult.

Grått och trist! Men å andra sidan gillar jag början
på hösten, innan löven faller...
Alla dessa skiftande färger och den friska luften.
Alla dofter, fukten i luften...en upprensande tid.

Varma koppar tea om kvällarna, varma skumbad och
stövlarna ska på. Härligt! Jag ska försöka vara ute
i naturen så mycket jag kan...

Återkommer...