VETENSKAPLIG TEST AV SPIKMATTAN



Nu testas spikmattorna vetenskapligt!

VAD FIXAR PIGGARNA EGENTLIGEN?

Spikattorna har många frälsta användare, men också skeptiker som anser dem verkninglösa. Nu är intresset stort bland forskarna att undersöka spikmattornas effekter. Snart vet vi säkert om de påverkarpuls, blodtryck, stresshormoner och muskelsmärta.

Floating - avslappning när man flyter på saltvatten i en sluten tank - är Anette Kjellgrens huvudsakliga forskningsområde. Hon är docent i psykologi vid Karlstads Universitet och träffar människor som är stressade, utbrända eller har muskelsmärtor.

- Redan för ett par, tre år sedan berättade en del spontant att de använde spikmattor hemma och mådde bra av dem. Då provade jag själv och märkte att blodcirkulationen ökade och lätt spänningshuvudvärk släppte, säger Anette Kjellgren.

Människor som var så stressade att de inte kunde koppla av under floatingen fick ligga en stund på spikmatta före. Och då kunde de slappna av! säger Anette Kjellgren, som blev intresserad av att vetenskapligt testa spikmattornas effekter.

Nu driver hon en studie som undersöker hur femtio personer med muskelsmärta påverkas av två olika spikmattor. Deras smärtnivå, sömn, energi, stress och eventuella ångest- och depressionsgrad mäts före och efter tre veckors regelbunden användning. Om mattan förändrar kroppsuppfattningen och graden av medvetenhet när man ligger på den studeras också. Till sommaren kommer resultaten.

- Om spikmatten ger effekt finns flera tänkbara anledningar. Via ökad blodcirkulation, eller att något av kroppens egna smärtlindrande system aktiveras. Kanske trängs ursprungssmärtan undan för att spikmattan ger konkurrerande smärta som tar plats. En förhoppning är att behandlingenska kunna bryta ett mönster av upplevd långvarig smärta, säger Anette Kjellgren.


Idag har fler än fakirerna fått upp ögonen för spikarnas effekt.
Många tycker att en stund på spikarna gör dem skönt avslappnade.


En annan vetenskaplig studie pågår i Gävle, vid stressbehandlings- och forskningsföretaget PBM. Erik Olsson är doktorand i psykologi och en av de forskningsansvariga.
- Innan studien startade hade jag hört många säga att de sover bättre av spikmattor och tänkte mig att de ger någon lugnande effekt. Syftet med studien är att ta reda på vad som faktiskt händer med kroppens system för stress och avslappning - den s.k fight or flight-responsen - under tiden spikmattan används.

De trettio testpersonerna i Gävle är fullt friska och alla får dels ligga på en Shakti-spikmatta, dels vila utan spikmatta. Samtliga gör de två varianterna både till en cd med avslappningsinstruktioner och i tystnad. Det innebär att varje person gör totalt fyra test i slumpmässig ordning.

Medan testen pågår undersöker forskarna bl.a mängden stresshormon, grad av muskelspänning och fukt i handflatan, blodtryck, hjärt- och andningsfrekvens. De mått som brukar användas för att mäta kroppens beredskap för fara. - Mätvärdena anger om kroppen är inställd på fara eller på att faran är över, allt är lugnt.
Studien kommer alltså att ge svar på om stresssystemet påverkas av spikmattan och om en avslappnings-cd förstärker effekten, säger doktoranden Erik Olsson som hoppas kunna presentera resultaten under våren.

Text: Eva Annell - Må Bra 2010